Ayancık adını nereden almıştır?
İlçe merkezi Ayancık Çayı vadisinde “Maltepe” ile “Ayantepe” arasında 202 metre rakımda ve deniz kenarında kurulmuştur. İlçe ismini Ayan Tepesi’nden almıştır. İlçemiz toplam 86.600 (ha) büyüklüğünde sınırlı tarım arazisine sahiptir. Ancak %71’i.
Ayancık ne anlama gelir?
Ayandon ve Ayancık kelimeleri “ayan” kelimesinin eklenmiş versiyonlarıdır. Önemli bir ayrıntı, birbirine yakın iki yerleşim yerinin aynı isme sahip olmasıdır. Türkçede Ayan, bir ülkenin ileri gelenleri anlamına gelir. Eş anlamlısı dikkat çekicidir.
Ayancık hangi Türk boyu?
Ayancık ilçesinin tarihi antik çağlara kadar uzanmaktadır. Ayancık ve çevresinde yaşayan ilk kabileler Paphlogonia, Amazonlar, Akalar ve Dorlar’dı. Paphlogonia, antik çağlarda Batı Karadeniz bölgesinde Britanya, Pontusya ve Galatya arasındaki yerdi. Paphogonyalılar bu bölgenin bilinen ilk yerli halkıdır.
Ayancık kereste fabrikasını kim kurdu?
Bu devirden sonra Ayancık Kereste Fabrikası, Belçikalı iş adamı Filipar tarafından kuruldu.
Sinop Türkeli hangi Türk boyundan?
İlçemiz 1957 yılında merkez olmasından bu yana Türkeli olarak anılmaktadır. İlçemize yerleşen Türk aşiretinin “Çepni aşireti” olduğuna dair kesin kayıtlar bulunmaktadır. (Çepni aşiretinin Üçoklar kolundan (sol kol) Oğuz Kağan oğlu Gök Han’ın soyundan geldiği düşünülmektedir.)
Ayancık nereli?
Ayancık, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’ndeki Sinop ilinde bir ilçedir. Ayancık ilçesinin merkezidir. Nüfusu 13.277’dir (2022). Belediye başkanı Hayrettin Kaya’dır (CHP), Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’ndeki Sinop ilinde bir ilçedir. Ayancık ilçesinin merkezidir. Nüfusu 13’tür.
Sinop Ayancık neyi meşhur yemek?
Kestaneli Dolma Pilavı Sinop kestanesi oldukça meşhurdur. Özellikle Erfelek ve Ayancık’ta yetişen Sinop kestanesi bazı yemeklerin ana malzemesidir.
Sinop’un en güzel ilçesi neresidir?
Yapay zeka tarafından yapılan çalışma sonucunda Sinop’un en güzel ilçesinin Gerze olduğu belirlendi. Gerze, Sinop iline bağlı bir ilçe olup Karadeniz kıyısında yer almaktadır. Tarihi ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan bu ilçe, huzurlu bir tatil geçirmek isteyenler için birçok fırsat sunmaktadır.
Ayancık nasıl bir ilçe?
Ayancık, uzun bir geçmişi olan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Sinop’un yerleşik ilçelerinden biridir. İlçenin büyük bir kısmı ormanlarla kaplı olduğundan ormancılık ve kereste sektörü önemli bir potansiyele sahiptir. İlçenin başlıca gelir kaynakları ormancılık, tarım ve ulaştırma sektörleridir.
Sinoplular hangi boydan?
Çepniler esas olarak Doğu Karadeniz bölgesine yerleşmişler ve bu bölgenin Türkleşmesinde rol oynamışlardır. Çepniler; özellikle Güvenç Abdal olmak üzere 1071’den itibaren Anadolu’nun iskânında ve 1277’den itibaren Sinop’tan Trabzon’a kadar Karadeniz bölgesinde görev almışlardır.
Türk soyundan geldiğini nasıl anlarsın?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soykütük Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
En kalabalık Türk boyu kimdir?
Oğuzlar, Orta Asya kökenli Türk boylarının en kalabalık topluluğu olup, Oğuz Kağan Destanı’na göre 24, Kaşgarlı Mahmut’un Divânu Lügati’t-Türk’üne göre ise 22 boydan oluşmaktadır.
Ayancık Kereste Fabrikası neden kapatıldı?
1950’li yıllarda Türkiye’de karayolu taşımacılığının gelişmesiyle birlikte büyük merkezlerden uzak kalmış, 1990’lı yıllarda küreselleşmenin etkisiyle hammadde ve dış pazar koşullarının değişmesiyle önemini yitirmiş ve en sonunda 2002 yılında faaliyetlerine son vermiştir.
Ayancık’ın nüfusu kaç?
2017 yılı nüfus sayımına göre ilçe merkezinin Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS)’ne göre nüfusu 13.503 olup, 314 mahallede bulunan 71 köyün nüfusu ise 9’dur.
Ayancıkta sel ne zaman oldu?
Sinop’un Ayancık ilçesinde 11 Ağustos 2021’deki sel felaketinde köprüler, iş yerleri ve evler yıkılırken, selin izleri o günden bu yana büyük ölçüde silindi.
Türkeli ismi nereden gelmiştir?
Kurulduğu zaman Yarna olarak anılırdı. Daha sonra sahildeki bir geminin kalıntılarından yola çıkılarak Gemiyanı ismi verildi. Daha sonra Türkler ormanlık alana yerleşince “Türk yerleşimi” anlamına gelen TÜRKELİ ismi verildi.
Eyme ne demek?
Ayancık türküsünde geçen Eyme (Eğme), genç, delikanlı, yeniyetme, büyüyen, esnek yaşta, cesur anlamlarına gelmektedir.
Ayancık Eymeleri nerenin?
Sinop’ta davul, zurna, tef, bağlama, mızıka, tulum ve kemençe çalınır. Kentte oynanan oyunlar arasında Ayancık Eymesi, Ayancık Çiftetellisi, Muhtar, Karasuda Pazar Var, Munise, Boyabat’ın Pilavı, Deredeki Kuşluk, Boyabat Çiftetellisi, Karadeniz Horon ve Tütün yer alıyor.
Sinop Ayancık’ın nüfusu kaç?
2017 yılı nüfus sayımına göre ilçe merkezinin Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS)’ne göre nüfusu 13.503 olup, 314 mahallede bulunan 71 köyün nüfusu ise 9’dur.