İçeriğe geç

Hep Yek Ne Anlama Gelir

Hep yek ne demek anlamı?

i. (hep ve Farsça. yek “bir” ve bütün yek) Tavla ve zar oyunlarında, “bir” gösteren tarafların, atılan iki zarın üstünde olduğu oyun sayısı bir birdir.

Bir yek ne demek?

Yek, Türk ve Altay halk inancında iblistir. Yeg veya Yigh olarak da bilinir. İnsanları yoldan çıkaran ve kötülüğün sembolü olan bir varlıktır.

Yek ile yeksan ne demek?

KONU AÇIKLAMASI: Adaletle 1) Bir binayı, şehri vb. yıkmak, temelinden yıkmak, tamamen yıkmak veya yok etmek; 2) Bir binayı, şehri vb. temelinden yıkmak, tamamen yıkmak veya ortadan kaldırmak.

Cihari yek ne demek?

4 2 sayısı “cihari dü” anlamına gelir. 4 1 sayısı “cihari yek” anlamına gelir. 5 5 sayısı “iki beş” anlamına gelir. 5 4 sayısı “ciharü penc” anlamına gelir.

Yek hangi dilde?

Türkçeye Farsça yek (=bir, tek) kelimesinden geçmiştir.

Yek ne demek edebiyatta?

Divan edebiyatında “yes avaz ne” (ja avaz nes) deyimi, içinde birlik bulunan yazıyı ifade eder.

Bibin yek ne demek?

“Bin bin yek, hun ne bin yek. Hunê herin yek, bi yek.” Kürt atasözünün Türkçesi: “Birlik olun, birlik olmazsanız birer birer gidersiniz.” 7 Ağustos 2019

Yeksan ne?

Ad [2] Bir, aynı seviyede, eşit.

Hâk ile yeksan olsa ne demek?

TDK atasözü ne demektir: Seni seveni hakka uygunsa sev, seni sevmeyeni Mısır’ın sultanı olsa bile sevme? Cevap: Toplumda hangi mevkide olursa olsun, sana sevgi gösteren kişiye sevgiyle karşılık ver, kim olursa olsun o kişiden uzak dur.

Haybi yeksan ne demek?

Hayy bin Yakzan (Arapça: حي بن يقظان “Uyanık Oğul Hay”; Latince: Philosophus Autodidactus “Kendi Kendini yetiştirmiş Filozof”; İngilizce: “İnsan Aklının İyileştirilmesi: Hai Ebn Yokdhan’ın Hayatında Sergilendi”), 12. yüzyıl. İbn Tufeyl’in Endülüs’te yazdığı aydınlanma ve felsefi roman.

Tavlada 3 3 ne demek?

1 1 sayısı her zaman çift demektir. 3 3 sayısı ise sayının azaldığı anlamına gelir. 3 2 sayısı ise sebai dü anlamına gelir.

Tavlada 5 ne demek?

Türkiye’de çok sevilen bir oyun olan tavla oyununda usta oyuncular geleneksel olarak Farsçadan Türkçeye çevrilen zar kombinasyonlarının isimlerini kullanırlar: Yek (1), Dü (2), Se (3), Cehar (4), Penç (5), Şeş (6).

Zarda düşeş ne demek?

1. Tavla ve zar oyunlarında, atılan her iki zarın altı yüzünün üstte geldiği oyun sayısı altıdır: Mutluluktan gülerler, iki ve bire küserler (Yusuf Z. Ortaç).

Dübeş ne demek?

I. (Farsça dū “iki” ve Türkçe beş ve dü beş) Tavla ve zar oyunlarında, atılan her iki zarda beş bulunan kenarların üstte olduğu oyun numarası beş eşittir beştir.

Dubara nedir?

Oyunda atılan zarlardan ikisinin üst üste ikişer noktalı yüzü bulunur.

Yekser ne demek Osmanlıca?

1. Bir uçtan bir uca: Her kul güzel bir kadının timsali olarak durur / Bu güzellik güzeldir (Abdülhak Hâmit). Yekser Gaza’nın kılıcıyla kuşanmış bir ümmet / Bu cihanın reisine (Yahyâ Kemal) karşı mücadeledir. 2. Hep birlikte, hep birlikte: Ebruyu görenler şöyle derler: Yekser / Allahu Ekber zihinsel mihraptır (Sünbülzâde Vehbî).

Se yek ne demek?

Yani bir oyuncunun attığı zar üzerindeki sayıların toplamının 1 olması ile oluşan bu duruma “Se Yek” adı verilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir